Livsstil Nyheter

5 Hälsomisstag du förmodligen gör med din diskmaskin

Det har gått lite mer än 60 år sedan diskmaskiner tog sin in i våra hem här i väst, och revolutionerande hushållsarbetet för familjer. Idag, är det nästan uteslutande så att familjer kan njuta av förmånen av att inte behöva spendera timmar varje vecka med att ta tag i disk. Men, trots att användningen av diskmaskinen är såpass utbredd idag, finns det fortfarande gott om missuppfattningar om hur man korrekt använder en diskmaskin — något som även kommer att överraska den mest effektiva hemmafrun.

 

Misstag nummer ett: Du tycker att handdisk fungerar bättre än diskmaskintvätt.

Vad gäller mat, och säkerhet och miljövänlighet, vinner diskmaskiner i allmänhet över handdisk. Kolla in https://test-diskmaskin.se/ för att snabbt få koll på svenska aktuella modeller som är heta just nu.

 

Vattentemperaturen som krävs för att verkligen få disken ren är ca 140 grader — långt över vad du kan uppnå i diskhon, men inga konstigheter för diskmaskiner.

 

Ultra-effektiva handdiskare kan spara lite vatten jämfört med en diskmaskin, men här är ribban satt mycket högt, och med den hastigheten som skulle behövas för att tvätta din disk för hand, skulle förmodligen inte göra dem tillräckligt rena.

 

Misstag nummer två: Du sköljer av disken innan du sätter in den i diskmaskinen.

Gör det inte! Allt det där diskmedlet behöver någonstans att ta vägen – och om din disk i princip är ren, kommer enzymerna i diskmedlet bara att virvla runt inuti diskmaskinen. Över tid, kan detta skada din disk.

 

Med det sagt, behöver större matrester och ost avlägsnas från disken innan den sätts in i diskmaskinen. Skrapa tallriken i stället för att skölja av den.

 

Misstag nummer tre: Du använder fel rengöringsmedel.

Pulvertvätt-och rengöringsmedel är bättre för avloppsrören än flytande tvättmedel, den senare kan klamra sig fast vid rören och täppa igen dem.

 

En annan anledning till oro? Många av de mest tillgängliga maskindiskmedel innehåller massor av skadliga kemikalier. För ett miljövänligt alternativ, leta efter tvätt-och rengöringsmedel fritt från klor och antimikrobiella medel. Du kan hitta en sammanställning av de bästa-och värsta miljövänliga märken enkelt på nätet.

 

Misstag nummer fyra: Du gör ditt rengöringsmedel hemma.

Även om det smärtar att säga detta, finns det verkligen inget hemmagjort alternativ som ens kommer i närheten av de kommersiella grejerna. Inte bara kommer hemmagjort rengöringsmedel inte få din disk ren och sanitär, men det kan också, beroende på vad som finns i, lämna en vit hinna på disken, och skada din diskmaskin och/disken, och göra din diskmaskins garanti verkningslös.

 

Misstag nummer fem: Du sätter knivar och rivjärn i diskmaskin.

Över tid, kan diskmaskiner slöa till knivar och rivjärns blad. Andra saker att tvätta för hand? Fint porslin, kristall, handmålade eller metalliska rätter eller glas… i princip, något gammalt, fint eller värdefull. Allt som är gjort av plast, trä, gjutjärn eller tenn bör tvättas för hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *