Generell hälsa Livsstil Nyheter

Hur din hund påverkar din hälsa

Om du någonsin ägt ett husdjur, vet du redan hur mycket kul och kärlek de kan tillföra till er båda. Men visste du att husdjur också komma med några ganska starka psykiska och fysiska hälsofördelar? Hundar i synnerhet kan minska stress, ångest och depression, lindra ensamhet, uppmuntra motion och lekfullhet, och även förbättra din kardiovaskulär hälsa. Att ta hand om en hund kan hjälpa barn att växa upp säkrare och aktiv eller ge värdefull sällskap för äldre vuxna. Kanske viktigast av allt, en hund kan tillsätta verklig och äkta glädje och villkorslös kärlek till livet.

 

Hur hundar förbättrar humöret och hälsan hos deras ägare

Mer än något annat djur har hundar utvecklats till att blivit anpassade för människor och vårt beteende och känslor. Även hundar kan förstå många av de ord vi använder, de är ännu bättre på att tolka vår tonfall, kroppsspråk och gester. Och precis som alla goda mänskliga vän, kommer en trogen hund titta i ögonen för att mäta ditt känslomässiga tillstånd och försöka förstå vad du tänker och känner (och att räkna ut när nästa promenad eller behandla kan komma, naturligtvis). Om du vill äga en hund du skulle ge alla den bästa utgångs från vad han älskar mest, efter ägaren, maten. Du bör erbjuda det med mat från Essentialfoods.se.

Medan de flesta hundägare är tydliga om de omedelbara glädje som kommer med att dela sina liv med hund följeslagare, många fortfarande omedvetna om de fysiska och psykiska hälsofördelar som också kan följa nöjet att spela med eller kura ihop sig upp till en furry vän. Det är först på senare tid att studier har börjat att vetenskapligt utforska fördelarna med den humana-djurs-bindning. American Heart Association har kopplat ägandet husdjur, speciellt hundar, med en minskad risk för hjärtsjukdomar och ökad livslängd.

 

Studier har också visat sig att:

  1. Hundägare är mindre benägna att drabbas av depression än de utan husdjur.
  2. Personer med hundar har lägre blodtryck i stressade situationer än de utan husdjur. En studie visade även att när människor med borderline hypertension antog hundar från ett skydd, minskade deras blodtryck betydligt inom fem månader.
  3. leker med en hund eller katt kan höja nivåerna av serotonin och dopamin, som lugn och slappna av.
  4. Djurägare har lägre triglycerider och kolesterolnivåer (indikatorer för hjärtsjukdom) än de utan husdjur.
  5. hjärtinfarktpatienter med hundar överlever längre än de utan.
  6. Djurägare över 65 år gör 30 procent färre besök hos sin läkare än de utan husdjur.

 

En av anledningarna till dessa terapeutiska effekter är att hundar (och katter) uppfyller grundläggande mänskligt behov av beröring. Även förhärdade brottslingar i fängelse har visat långsiktiga förändringar i sitt beteende efter att interagera med hundar, många av dem upplever ömsesidig tillgivenhet för första gången. Närhet, kramar, eller på annat sätt beröring av ett kärleksfullt djur kan snabbt skapa ett lugn och lugna oss när vi är stressade eller oroliga. Sällskap av ett husdjur kan också lindra ensamhet, och de flesta hundar är en stor stimulans för hälsosam motion, som väsentligen kan öka ditt humör och lindra depression.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *