Generell hälsa Nyheter

Hur man undviker förkylning och årets influensa

Förkylning och influensa säsongen är snart här om den inte redan kommit, i all sin fasa – vart man än tittar, ser man människor som nyser. hostar och gnäller. Men alla blir inte sjuka och får influensa, vissa vidtar åtgärder, och genom att följa dessa tips kan du åtminstone försöka hålla viruset i schack om du skulle råka ut för det.

 

Undvik att bli sjuk med träning

Om du vill hjälpa dig själv och din kropp att kämpa mot influensa, se till att få regelbunden motion. Detta är något som kan bortses ifrån under vintermånaderna, speciellt när man inte är utomhus lika mycket. Men måttlig fysisk aktivitet har visat sig stärka immunförsvaret.

Ju friskare du är, desto bättre kan du ta itu med allt som attackeras av kroppen, inklusive influensavirus. Leta efter möjligheter för inomhus aktiviteter, som simning, gymnastik, eller göra en teckning på gymmet och motion med kettlebell. Om du väljer någon vintersport som skridskoåkning, tänk på det kalla vädret och framförallt ha dessa försiktighetsåtgärder i tankarna: Varma kläder, rätt kost och vätsketillförsel.

 

 Att vara aktiv minskar risken för att få en förkylning med nästan 50%

Personer som var fysiskt aktiva under fem dagar eller fler dagar i veckan var sjuka med en förkylning i cirka fem dagar efter det att tremånadersperiod hade gått, jämfört med nio dagar för dem som gjorde lite eller ingen motion alls. Och även när de var sjuka, led de mindre med sina symtom, de som var fysiskt aktiva.

Måttlig motion kommer inte förlänga din sjukdom eller göra symtomen värre, men det kommer inte förkorta dem heller.

 

 Tips för att undvika att bli sjuk

Tvätta händerna, oavsett om du är sjuk eller inte

De flesta människor drar på sig en förkylning eller influensa genom att komma i kontakt med de små droppar av slem som nysningar eller hosta skapar och som rör sig fritt lluften. Om de här partiklarna andas in, eller exponeras vid din mun, eller till och med dina ögon så är risken stor att du åker dit. Regelbunden handtvätt kommer att se till att du håller viruset från dina händer.

Om du blir sjuk, så se till att du tvätta händerna, detta är extrem viktigt, så att den inte sprider sig vidare. Sjuka människor kan nysa och hosta i sina händer utan att tänkap på det – och sedan sprida viruset överallt genom det de vidrör.

 

Ta på saker så lite som möjligt

Även om du är noga med att tvätta händerna mycket, betyder det inte att alla andra kommer att följa samma rutin. Och den som har fått förkylningsvirus på sina händer kommer snabbt sprida det runt omkring sig, överallt! – och där kan viruset klara sig 24 timmar eller mer.

Så försök att inte röra för många saker på offentliga platser. Och var särskilt noga med att inte placera händerna nära ögonen eller munnen, vilket gör det möjligt för viruset att attackera kroppen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *