Nyheter

Konsten att arbeta när du har dåliga hälsa

Om du lider av olika hälsoproblem så vet du säkert redan att kontors- och butiksarbete kan vara extra jobbigt. Det kan till exempel handla om allmänt dålig arbetsmiljö, som torr luft och mycket oljud, eller mer konkreta svårigheter som tunga lyft.

För den som lider av dålig hälsa kan det alltså vara mycket svårt på dessa arbetsplatser. Din arbetsgivare kan dock göra mycket för att förbättra din arbetsmiljö och se till att du kan må bra och trivas på jobbet.

I den här artikeln tar vi reda på vilka problem som kan finnas på en arbetsplats och hur man kan åtgärda dem.

Dålig miljö på arbetsplatsen

Ett mycket vanligt problem är dålig inomhusmiljö på våra arbetsplatser. Det slarvas ofta med ventilation, luftkvalitet samt ljud- och ljusnivå. För känsliga eller sjuka personer kan det innebära svåra problem som gör det omöjligt att sköta sitt arbete.

Luftfuktighet och hälsa

För att vi människor ska må bra behövs en luftfuktighet på omkring 40-50%. Trots det är många kontor och butikslokaler riktigt torra vilket gör att luften blir obehaglig att andas in.

En för torr luft gör att smuts- och dammpartiklar virvlar omkring i luften istället för att bindas till fukten och ramla ner på golvet. För personer med astma och andra andningssvårigheter är detta katastrofalt och kan göra det hälsovådligt att gå till jobbet.

Ett enkelt sätt att öka luftfuktigheten är att inreda din butikslokal eller kontor med gröna växter. Dessa släpper ifrån sig fukt och hjälper till med att rena luften. Dessutom utgör de en färgklick och piggar upp humöret.

Buller och tinnitus

Om du lider av tinnitus eller är ljudkänslig av andra anledningar kan buller vara förödande för din fysiska och psykiska hälsa.

Det är dock lätt att bli av med oönskat ljud genom att satsa på ljudisolerande material i inredningen. Till exempel är en del väggisoleringar bättre än andra på att stänga ute oväsen, och din arbetsgivare kan till exempel lägga in stöt- och ljuddämpande mattor för att minska på ljudnivån.

Även fönster och väggar kan isoleras med hjälp av till exempel ljuddämpande silikon eller lister, så att du slipper besväras av buller och stök när du arbetar.

Vems ansvar är det?

Att du mår bra på arbetsplatsen är i första hand din arbetsgivares ansvar. Det gäller framförallt om du lider av en sjukdom eller ett handikapp som gör dig extra känslig för dålig arbetsmiljö.

Om du känner att problematiken stämmer in på dig ska du först och främst ta upp synpunkter och besvär med din arbetsgivare. Förklara vad det är som fungerar dåligt och vilka förändringar du skulle vilja se.

Skulle arbetsgivaren vägra att införa de förbättringar du behöver för din framtida hälsa kan du anmäla detta till Arbetsmiljöverket som sedan startar en utredning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *