Skyddsombud, som normalt utses av förbundet, bör vara närvarande på alla arbetsplatser med minst fem anställda i Sverige. De har befogenhet att stoppa arbetet om det finns en omedelbar och allvarlig fara för hälsan hos de arbetande. En gemensam skyddskommitté bör inrättas i större arbetsplatser och det svenska systemet ger också ett nätverk av regionala skyddsombud, vanligen fackliga tjänstemän, som kan gripa in om det inte finns någon skyddskommitté. De anställda och arbetsgivare bör vara medvetna först av de produkter som de använder, till exempel bör de använda kvalitet byggställning.
Grundläggande synsätt på arbetsplatsnivå
Samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare ses som avgörande för att skapa en säker arbetsplats, och lagstiftningen anger att arbetsgivaren och arbetstagaren bör samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö.
Anställdas hälsa och säkerhet
Representation inom hälsa och säkerhet i Sverige ges genom skyddsombud (representanter arbetsmiljö) (skyddsombud (arbetsmiljöombud)), och i större företag (50 eller fler anställda) eller där de anställda begär det, det finns också en skyddskommitté (skyddskommitté). Fackföreningarna kan också utse en regional skyddsombud (Regionalt skyddsombud) för att täcka mindre arbetsplatser utan skyddskommitté, där de har medlemmar.
Siffror och struktur
Alla arbetsplatser med fem eller fler anställda ska utse minst ett skyddsombud, med facket normalt tillsättningen (se nedan). Skyddsombud kan också tillsättas på mindre arbetsplatser om arbetsförhållandena gör det lämpligt. Varje säkerhets representant bör också ha en ersättare.
Det finns inga fastställda regler om hur många skyddsombud utses. Men arbetsmiljöförordningen indikerar att storleken på arbetsplatsen bör tas hänsyn till arbetets art och arbetsförhållandena. Dessutom är om arbete uppdelad på flera avdelningar eller gjort i skift, varje avdelning och eller skift bör ha en skyddsombud. Om det finns tvivel om lämpligt antal, bör frågan diskuteras med arbetsgivaren och vid behov myndigheterna hälsa och säkerhet. Det är också möjligt att ha skyddsombud från flera förbund, om flera har avtal om arbetsplatsen.
Om det av någon anledning, finns flera skyddsombud bör en av dem väljas som senior skyddsombud för att samordna arbetet med de andra.
En skyddskommitté bör inrättas på alla arbetsplatser med minst 50 anställda och i mindre arbetsplatser om de anställda begär det. Dess storlek beror på storleken på arbetsplatsen och den typ av arbete som utförts. Personal medlemmar i kommittén utses på samma sätt som skyddsombud (se nedan) och de måste innehålla åtminstone en skyddsombud. Säkerhetskommittén bör, om möjligt, inkluderar åtminstone en person med en ledande roll och en medlem i den lokala verkställande utskott facket. Ledaren och sekreterare utses normalt av ledningen.
Regionala skyddsombud täcker mindre arbetsplatser utan en skyddskommitté och deras ansvarsområde beslutas av förbundet organ som utser dem, även om de bara kan täcka arbetsplatser som har åtminstone en av sina medlemmar som anställda. De finns placerade arbetsplatsombud som sköter säkerheten tillsammans, och en liten arbetsplats kan mycket väl ha ett skyddsombud som är anställd, men även en som täcks av ett regionalt skyddsombud.