Nyheter

Ungdomar är för dåliga på att skydda sig

En inventering av könssjukdomsregistret visar att fler och fler unga människor under 30 blir smittade med sexuellt överförbara sjukdomar, antingen från en fast eller tillfällig partner. Detta är en skrämmande utveckling med tanke på att regeringen under flera år har satsat miljoner på förebyggande kampanjer i syfte av att informera ungdomar om riskerna med att glömma kondomen.

Anledningen till att unga människor är för dåliga på att komma ihåg kondomen är troligtvis att de inte förknippar könssjukdomar med något som är särskilt farligt. Dagens ungdomar kommer inte ihåg spridningen av AIDS och HIV blev en skrämmande bild för vad som kan hända om man glömmer preventivmedel.

Hotet är inte mindre idag – det är bara andra sexuellt överförbara sjukdomar som man riskerar. Ett virus som HPV kan t.ex. orsaka livmoderhalscancer och detta kan undvikas om du bara kommer ihåg kondomen. Skydda dig själv och din partner – köp kondomer här.

Här är en lista över de 3 mest spridda könssjukdomarna just nu:

Klamydia

Klamydia rankas först, och det har den gjort under flera år. Klamydia är en bakteriell sjukdom som man kan bli smittad med genom livmodern, ändtarmen eller urinröret. Klamydia överförs när paret inte använder skydd i form av kondom.

Symptomen på könssjukdomen är en brännande känsla när man kissar och ökade flytningar. Men alla upplever inte symptom på sjukdomen, även om man är smittad. Könssjukdomen kan botas med antibiotika och om sjukdomen inte upptäcks kan det skada personens chanser att få barn. Detta är en sexuellt överförbar sjukdom som man bör testa sig för med jämna mellanrum för att försäkra dig om att sjukdomen inte går obemärkt.

 

Könsvårtor

Den näst vanligaste könssjukdomen bland svenska ungdomar är könsvårtor, eller s.k. kondylom. De smittar när man inte använder kondom, men kan också smitta om man använder samma handduk som någon som är smittad med sjukdomen. Det knepiga med denna könssjukdom är att mannen inte upplever några symtom om han är infekterad. Dessutom visar sig först symtomen hos kvinnor efter att de har varit smittade under en längre period. Det är därför möjligt för män att smitta en massa kvinnor innan han blir medveten om problemet.

 

Att så många unga människor får denna sjukdom är inte bara ett tecken på att unga har sex med flera sexuella partners, utan det är också ett tecken på att unga människor är för dåliga på att skydda sig själva under sex.

Symptomen på könsvårtor kan hittas på denna sida. I grund och botten får du små vårtliknande knölar som kan likna små blomkålshuvuden. Dessa växer i den varma temperaturer kring könsorganen.

 

Man kan bota sjukdomen genom att smörja in vårtorna med en kräm. Det är inte alltid som man utvecklar symptom på sjukdomen, och könsvårtor kan dyka upp igen eftersom HPV-viruset finns kvar i kroppen. HPV-virus som ger könsvårtor är inte samma HPV-viruset som kan ge olika typer av cancer i underlivet.

 

Herpes

Herpes är bättre känd som sjukdom som orsakar munsår på läpparna och könsorganen. När du väl har fått sjukdomen är du smittad med viruset för resten av livet. Munsåren kommer och går, men det kommer alltid att finnas en möjlighet att det blossar upp igen.

 

Symptom på sjukdomen är små blåsor som gör ont – men sjukdomen i sig är inte farlig. Det är bara irriterande att gå runt med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *